Inflammation i hälen

Inflammation i hälenInflammation i hälen kan göra att du har ont i densamma. Just hälsmärta är ett rätt vanligt problem med foten. Det finns flera varianter av ont i hälen. Det kan vara smärta under hälen som orsakas av plantar fasciit så väl som det kan göra ont där hälsenan ansluter till hälbenet, som vid Achilles tendinit. Just Achilles tendinit, eller Akillestendinit som man säger på svenska är en av flera vanliga benämningar för inflammation i hälsenan. Smärta och inflammation i hälen kan försvinna av sig själv men det kan även bli något kroniskt. Det kan då behöva behandlas.Achilles-tendonitis

Ont i hälsenan – inflammerad hälsena

Ont i hälsenan kan bero på flera olika saker. Bland de vanligaste orsakerna finns dessa:

  • plantar fasciit
  • häl bursit
  • tarsaltunnelsyndrom
  • kronisk inflammation i hälkudden
  • stressfraktur
  • Severs sjukdom (apofysitis calcanei)
  • Achilles tendonosis (degenerativ tendinopati), även kallad tendinit, tendinos och tendinopati

Ont-i-hälsenanDet kan även bero på överbelastning av hälen, hård träning under längre tid, övervikt eller att du har dåliga skor.

Just överbelastning är en vanlig orsak till att det gör ont i hälsenan och hälsenefäste. Det brukar kallas för hälseneinflammation, även om det inte är en inflammation i senan, utan smärtan i senan orsakas av andra saker. Det är främst vuxna som drabbas, men det kan även vara så att barn får det.

Hälseneinflammation innebär oftast att man har behov av behandling. En inflammerad hälsena kan behöva behandling i form av stötvågsbehandling och tvärfriktionsmassage kombinerat med egenvård. Det kan även vara bra att testa skoinlägg samt specialskor. Även antiinflammatoriska läkemedel och stretchning kan vara bra.

Det kan vara bra att få en remiss till en fysioterapeut för att undvika kroniska problem. Om problemen fortsätter kan det vara idé att operera hälsenan.